KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

WYNIKI BADAŃ CZYTELNICTWA BIBLIOTEKI NARODOWEJ w 2020 r.

WYNIKI BADAŃ CZYTELNICTWA BIBLIOTEKI NARODOWEJ w 2020 r.

Biblioteka Narodowa (jak co roku) ogłosiła wyniki badań czytelnictwa. Wynika z nich, że 42% osób w wieku powyżej 15 lat zadeklarowało przeczytanie w 2020 r. co najmniej jednej książki. Jest to wzrost o 3 punkty procentowe w stosunku do r. 2019 i o 5 punktów – w stosunku do r. 2018.

PRZEGLĄD INNYCH DANYCH WYNIKAJĄCYCH Z BADAŃ BN

  • Kobiety czytają częściej (51%) niż mężczyźni (33%). Wśród kobiet jest też zdecydowanie więcej stałych czytelniczek (7 i więcej książek).
  • Więcej czytają mieszkańcy dużych miast niż wsi (37%) i małych miast (38%).
  • Czytelnictwo wiąże się z sytuacją materialną – częściej czytanie deklarują osoby, którym – w ich ocenie – pieniędzy starcza na wszystko (57%) oraz te, które oprócz tego są w stanie odkładać jakieś środki na przyszłość (63%). W grupie osób w najtrudniejszym położeniu ekonomicznym czytelnictwo deklaruje 18%.
  • Skromne księgozbiory domowe – 31% badanych nie ma żadnych książek lub ma tylko podręczniki szkolne. Ponad polowa domowych księgozbiorów zawiera do ok. 50 tomów. Większe księgozbiory (powyżej 500 woluminów) są w posiadaniu ok 3% Polaków.
  • Wolimy książki papierowe – książki w postaci elektronicznej, czytane z ekranu komputera, czytnika, telefonu lub tabletu wymieniło zaledwie 5% osób czytających książki. Ten sposób lektury najpopularniejszy jest wśród najmłodszych badanych (wskazało go 14% czytelników od 15 do 18 roku życia) i osób uczących się (14%).
  • Książki głównie kupujemy – Ten najważniejszy od lat sposób pozyskiwania książek realizowany jest przez osoby w wieku 18–69 lat (51% z nich kupiło co najmniej jedną książkę). Książki najczęściej kupują czytelnicy lubiący czytać (87%), z wyższym wykształceniem (60%), lepiej oceniający swoją sytuację materialną, a także mający już w domu spore księgozbiory, liczące więcej niż 100 woluminów. Kolejne pod względem popularności źródła pozyskiwania książek to prezenty książkowe (34%) i pożyczanie od rodziny lub znajomych (32%).
  • Olga Tokarczuk – najczęściej czytana – pierwsza piątka najczęściej czytanych autorów: Olga Tokarczuk, Remigiusz Mróz, Stephen King, Harlan Coben, Adam Mickiewicz.