Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Łódzkie przysmaki smakoszy z kl. VIIIb

W ostatnim czasie, wraz z moją klasą 8b, mieliśmy okazję skosztować kilku potraw, które kiedyś były przygotowywane szczególnie przez łodzian. Dania te wywodzą się z różnych kulinarnych kultur np. z kuchni żydowskiej, niemieckiej, rosyjskiej oraz oczywiście - polskiej. To zróżnicowanie wynika z tego, że mieszkańcy takich narodowości licznie zamieszkiwali Łódź w przeszłości. Najważniejsze łódzkie potrawy to przede wszystkim: 

  • Zalewajka – tradycyjna zupa wiejska, pochodzenia łódzkiego, składająca się z ugotowanych ziemniaków zalanych żurem z zakwasu chlebowego. 
  • Zupa chrzanowa – staropolska zupa przygotowywana na wywarze mięsnym z tartym chrzanem i warzywami.  
  • Szare - wywodzące się z wielkopolski kluski z ziemniaków podawane ze skwarkami z boczku i wędzoną kapustą. 
  • Leberknodel – tradycyjna niemiecka potrawa: klopsiki lub kluchy z wątroby. 
  • Śledzie pod pierzynką - rosyjskie danie złożone ze śledzia, układanego warstwowo, otulonego gotowanym jajkiem, ziemniakami, serem żółtym i marchewką. 

Serwowane posiłki były proste, pożywne i szybkie do przygotowania, ponieważ musiały one nasycić ludność pracującą w fabrykach. Historia kuchni łódzkiej opowiada o różnorodności mieszkańców Łodzi i ich wzajemnym akceptowaniu swoich kultur.  Ta wyjątkowa mieszanka smaków w łódzkich restauracjach i na rodzinnych stołach łodzian jest wartościowym elementem, by poznać historię i klimat naszego miasta.  

            A co robiliśmy niedawno na zajęciach z naszą wychowawczynią, p. Martą Bącałą - Ślęzak? Sałatkę rosyjską złożoną z gotowanej marchewki, ziemniaków, cebuli, pietruszki, jajek na twardo, kiszonych ogórków. Wszystkie te pyszności otuliliśmy w solidnej porcji majonezu. Smakowite były także pyry z gzikiem, czyli kartofle z białym serem, cebulą, z kleksem śmietany i szczyptą soli oraz pieprzu. To potrawa popularna również na stołach w Wielkopolsce. Łódzkim akcentem kultury niemieckiej była z kolei Kartoffelsalat, a więc sałatka z ziemniaków, z czerwoną cebulą, ogórkami konserwowymi, przyprószona koperkiem i zanurzona w majonezie. Wśród naszych regionalnych rarytasów nie zabrakło również żulika czy Butterschnitten, czyli kromek chleba z masłem, a u nas konkretnie angielki, w innych miejscach Polski nazywanej bułką paryską.

            Zajęcia dostarczyły nam niezapomnianych wrażeń kulinarnych i mnóstwo zabawy. Każdy z nas kosztował z dużym zainteresowaniem specjałów przygotowanych przez kolegów i koleżanki. Wszystkie potrawy były nie tylko smaczne, ale, co ważniejsze zdrowe! Życzymy Wam podobnej zabawy w domowej kuchni. To wspaniała okazja do wypróbowania nowych przepisów związanych z historią i kulturą naszego miasta, ale też szansa spędzenia w radosny i ciekawy sposób czasu z rodziną. Gorąco polecamy!

Marta Mastalerz, kl. VIIIb