KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Ogólnopolski Dzień Bibliotekarza i Bibliotek

8 maja świętujemy Ogólnopolski Dzień Bibliotekarza i Bibliotek, który w Polsce obchodzony jest od 1985 roku. Święto zostało zainicjowane przez Stowarzyszenie Bibliotekarzy Polskich. Z tej okazji pragniemy podzielić się kolejną dawką ciekawostek ze świata książek i czytelnictwa:

  1. W średniowieczu przepisywane ręcznie książki, oprawne w skórę i pisane na pergaminowych kartach, były wyjątkowo drogie. Przykładowo w XIV wieku, co wiemy dzięki zachowanym dawnym zapiskom, średniej wielkości książka kosztowała równowartość 1159 kurczaków. Gdyby zatem wziąć pod uwagę dzisiejszą wartość kurczaka ze sklepu, to wyjdzie nam, że dzisiaj taka książka musiałaby kosztować około 14.000,00 zł
  2. Agatha Christie w swoich książkach często używa medycznej terminologii. Okazuje się, że pisarka podczas obu wojen światowych pracowała w… aptece.
  3. Najbardziej zapaleni czytelnicy mieszkają w Indiach. Hindusi poświęcają na czytanie średnio ponad 10 godzin tygodniowo.
  4. To zaskakujące, ale strony w książkach zaczęto numerować dopiero w XVI wieku, a przecinki w tekstach pojawiły się dopiero na przełomie XV I XVI wieku
  5. Analiza biblioteki NASA pokazuje, iż ulubionymi książkami astronautów są miedzy innymi: “Opowieść o dwóch miastach” K. Dickensa, “Dwadzieścia tysięcy mil podmorskiej żeglugi” J. Verne oraz “London Bridges” J. Pattersona.
  6. Napisanie jednej powieści zajmuje średnio 475 godzin
  7. Na której stronie ludzie najczęściej tracą zainteresowanie książką? 18!
  8. Tygodniowa średnia czasu na całym świecie, poświęconego na czytanie wynosi 6,5 godziny.
  9. Amerykanie czytają ponad dwa razy więcej od naszych rodaków! Badaniami zajęło się Paw Research Center. Pokazują one, że przeciętny Amerykanin w ciągu roku czyta 12 książek. Co więcej, aż 73% mieszkańców USA przeczytało w tym okresie przynajmniej jedną powieść.
  10. Aby powstała jedna 100-kartkowa książka, potrzebny jest papier wyprodukowany z 2-3 drzew średniej wielkości.

 

Zamieszczamy również PREZENTACJĘ DLA UCZNIÓW

Zawiera ona kilkanaście argumentów, które są w stanie przekonać młodego człowieka do czytania. Celowo pomijamy wielokrotnie omawiane korzyści płynące z czytania, jak rozwój wyobraźni, poszerzenie horyzontów czy rozbudowanie słownictwa. Wyszliśmy z założenia, że nie zainteresują one młodzieży. Tu poruszamy kwestie interesujące nastolatków, jak atrakcyjność, pewność siebie, relaks, stres czy lektury.

Link do prezentacji

Dzień Bibliotek i Bibliotekarzy | EKO Kalendarz